bg

Hulp en ondersteuning bij paniekaanvallen

Zoals ik op de pagina over angst al schreef, is angst één van de hoofdoorzaken van psychisch lijden. Ieder mens kent angst en het is een hele nuttige emotie bij acuut (lichamelijk) gevaar vanuit de buitenwereld. Maar angst kan gemakkelijk gekoppeld raken aan dingen die we denken of voelen in onze binnenwereld en dan heel belemmerend gaan worden. De lichamelijke reacties op angst, die ontstaan door de vrijgekomen adrenaline ervaren we vaak als vervelend, zoals een versnelde hartslag en adem, warm worden, droge mond, druk op de borst, knoop in de buik, brok in de keel, tintelingen of trillen). Als we dan ook nog eens bang worden voor (of boos worden op) onszelf, dan versterken we die sensaties en daarmee de angst nog meer. Dit is dan ook de basis voor paniekaanvallen of het ontstaan van een fobie.

Onderzoek heeft aangetoond dat circa 35% van de Nederlandse bevolking wel een keer een paniekaanval heeft gehad. We spreken van een paniekaanval als je overmand wordt door een plotselinge golf van angst die binnen 10 minuten zijn piek bereikt en daarbij tenminste 4 van de volgende symptomen ervaart:

  • hartkloppingen;
  • hyperventileren (=sneller ademen);
  • pijn/druk op de borst;
  • trillen;
  • tintelingen;
  • warm of koud worden;
  • zweten;
  • droge mond;
  • duizeligheid;
  • misselijkheid of buikpijn;
  • derealisatie of depersonalisatie (het gevoel buiten de werkelijkheid of buiten jezelf te staan);
  • het gevoel te stikken, dood te gaan, flauw te vallen, gek te worden of alle controle te verliezen.

Ongeveer 3% van de mensen ontwikkelt in zijn leven een paniekstoornis. Dit gebeurt als een paniekaanval wordt gevolgd door angst dat dit nog een keer zal gebeuren en/of leidt tot het vermijden van bepaalde situaties om een paniekaanval te voorkomen, waardoor je je belemmerd voelt.

De aanpak van paniekklachten

De behandeling zal zich richten op het doorbreken van de angst voor een paniekaanval. Het voelt vaak heel tegen natuurlijk om je open te stellen en paniek te durven voelen, toch is het de enige weg om weer de regie en vrijheid over je leven terug te krijgen. Naast het leren dealen met deze overweldigende golf van angst, zal in de behandeling ook aandacht worden besteed aan mogelijke aanleidingen. Paniekaanvallen ontstaan namelijk vaak bij mensen die hun eigen gevoelens en emoties iets te vaak parkeren. Je kunt het vergelijken met een overvolle kast waar je alle troep steeds in smijt. Op een gegeven moment barst deze uit zijn voegen en klapt op onverwachte momenten ineens open. Paf! En alle troep komt naar buiten gevlogen. Als je niet meer zo overvallen wilt worden op onverwachte momenten, zul je 'de troep' onder ogen moeten komen en opruiming en ordening in die kast aan moeten brengen. De ervaring leert dat deze opruiming niet alleen rust biedt, maar vaak ook nog onverwachte, vergeten juweeltjes aan het licht brengt.

Vaak ben je door angst zo bezig geweest met wat je niet meer wilt ervaren, dat je uit het oog bent verloren wat wél belangrijk voor je is en wat je wél wilt. Je oefent stapsgewijs met terrein terug winnen, door weer dingen te doen die je niet doet, maar wel belangrijk voor je zijn. Ik geef je handvatten om anders op paniek te kunnen reageren, zodat je het niet onnodig nog erger voor jezelf maakt. Je zult merken dat je daarmee beetje bij beetje vertrouwen in jezelf terug wint. Je wordt weer de beheerder van de emotie angst, in plaats van dat angst jouw beheert.

Maak een afspraak voor hulp bij paniek

Wanneer je mijn hulp kunt gebruiken in verband met de paniekaanvallen die je ervaart, dan kan je mij via de contactpagina van deze site een berichtje sturen. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op.
Psycholoog Doesjka Tromp in Haarlem
Doesjka Tromp
  • Ervaren psycholoog
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Ook consulten in de avond

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Contact