bg

Hooggevoeligheid / Hoog sensitieve persoonlijkheid

Tegenwoordig hoor je hier steeds vaker over. Steeds meer mensen raken snel overprikkeld, omdat hun zenuwstelsel gevoeliger reageert op sferen en andere indrukken, terwijl de maatschappij lijkt te verharden en de (stedelijke) omgeving vol zit met beeldschermen, druk verkeer en veel mensen. Gelukkig is er al heel wat over bekend en hoef je dit niet te zien als een 'handicap', maar als een kracht. Wel geeft hoog sensitiviteit je de uitdaging om te accepteren dat je andere voorkeuren en grenzen hebt dan minder gevoelige mensen.

Zelf ben ik ook wat aan de gevoelige kant en dat komt me in mijn werk heel goed van pas. Ik heb door de jaren heen steeds beter geleerd mijn grenzen te herkennen en daarmee te werken. Maar vooral mindfulness is een grote aanvulling geweest om 'mijn ruimte' te bewaren. In mijn ogen is mindfulness bij hoog gevoeligheid een eerste vereiste. Je herstelt daarmee sneller van overprikkeling en maakt bewustere keuzes die goed voor je zijn.

Hoog sensitiviteit kan gewoon je 'blauwdruk' zijn, waar je mee bent geboren. Maar langdurige of meervoudige stressvolle ervaringen in de vroege jeugd zorgen ook voor een gevoelig zenuwstelsel. Je interne alarm gaat dan sneller af. Als dit bij jou het geval is, kunnen we ook inzetten op het opnieuw verwerken van die vroege indrukken, ten einde meer rust te vinden in jezelf. (Zie Trauma)

Maak een afspraak om beter met hooggevoeligheid om te leren gaan

Wanneer je in verband met je hooggevoeligheid mijn hulp kunt gebruiken, dan kan je mij via de contactpagina van deze site een berichtje sturen. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op.
Psycholoog Doesjka Tromp in Haarlem
Doesjka Tromp
  • Ervaren psycholoog
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Ook consulten in de avond

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Contact