bg

Hulp bij boosheid, agressie en woede

Boosheid geeft aan dat iets belangrijk voor ons is en stelt ons in staat daarvoor te vechten. Het is een emotie die ons over het algemeen in onze kracht zet. Er zijn echter 2 vormen van woede die ons kunnen gaan belemmeren:

  1. de impulsieve variant, waarin we zo vaak en/of zo intens boos worden, dat we er onbedoeld de omgeving of dierbaren mee schaden;
  2. de secundaire variant, waarin we niet zoveel boosheid uiten, maar blijven hangen in een soort chagrijnige, verbitterde staat. Eigenlijk vreten we onszelf dan van binnen op en meestal jagen we hier ook onze dierbaren onbedoeld mee weg.

Als je last hebt van woede uitbarstingen die te vaak uit de hand lopen, dan lijkt het waarschijnlijk alsof er iets in je vaart waar je geen controle meer over hebt. Pas wanneer je weer helemaal kalm bent, kun je reflecteren en bedenken dat je anders had kunnen reageren, maar in het moment zelf lijkt er maar één mogelijkheid: alles eruit knallen! Soms zijn er duidelijke oorzaken van je woede en is het eerst zaak om die oorzaken aan te pakken, of te verwerken. Als het meer in je karakter zit, zullen we aandacht besteden aan het herkennen van de aanloop van irritatie, naar boosheid tot waar het voor jou niet meer goed te controleren is. Je leert je boosheid beter kennen en je oefent met manieren om spanning tijdig en constructief te reguleren, zodat je meer ruimte krijgt om te beslissen wat je doet, in plaats van dat de boosheid het stuur overneemt.

Wanneer je last hebt van opgekropte woede, dan zul je dat eerder merken in een kort lontje, gejaagdheid, vermoeidheid, depressieve gevoelens, zelfverwijten, onzekerheid en/of voortdurende spanning. In plaats van dat de boosheid je in je kracht zet, slaat het je om de oren. In de behandeling zullen we dan kijken hoe je je boosheid kunt omzetten in assertiviteit. Je onderzoekt welke dingen je wellicht beter aan kunt pakken, maar ook wat er nodig is om de dingen die je niet kunt veranderen, te aanvaarden.


Maak een afspraak om met je boosheid aan de slag te gaan »
Psycholoog Doesjka Tromp in Haarlem
Doesjka Tromp
  • Ervaren psycholoog
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Ook consulten in de avond

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Contact