bg

Therapie bij angst, fobie en vermijding

Angst is één van de hoofdoorzaken van psychisch lijden. Ieder mens kent angst en het is een hele nuttige emotie bij acuut (lichamelijk) gevaar vanuit de buitenwereld. Maar angst kan gemakkelijk gekoppeld raken aan dingen die we denken of voelen in onze binnenwereld en dan heel belemmerend gaan worden. De lichamelijke reacties op angst, die ontstaan door de vrijgekomen adrenaline ervaren we vaak als vervelend, zoals een versnelde hartslag en adem, warm worden, droge mond, druk op de borst, knoop in de buik, brok in de keel, tintelingen of trillen). Als we dan ook nog eens bang worden voor (of boos worden op) onszelf, dan versterken we die sensaties en daarmee de angst nog meer. Dit is dan ook de basis voor paniekaanvallen of het ontstaan van een fobie.

Angst kan ons ook op een 'uitgesmeerde manier' in de weg komen te zitten. Als we dingen uit de weg gaan om angst te voorkomen, dan blijft het acute nare gevoel waarschijnlijk wel meer op de achtergrond. Dat kan een goede oplossing lijken. We vermijden dan wat we vrezen en houden alleen een soort mildere angst voor de grote angst. Op langere termijn houd het echter niet alleen de angst in stand, maar vergroot het de beperkende invloed ervan in ons leven. Je leeft niet meer voluit en laat dingen liggen die je juist kunnen verrijken.

De behandeling zal zich richten op het doorbreken van het vermijden van angst, maar ook het vechten tegen het ervaren van angst. Het voelt vaak heel tegen natuurlijk om je open te stellen en meer angst te durven voelen, toch is het de enige weg om weer de regie en vrijheid over je leven terug te krijgen. Soms is het nuttig om te achterhalen waar de wortels van je angst zijn gaan groeien, dan nemen we ook dat mee in de behandeling. Middels EMDR of andere verwerkingsoefeningen gaan we daar dan mee aan de slag. Maar de grootste nadruk zal liggen op het opbouwen van je zelfvertrouwen en moed. En moed is niet de afwezigheid van angst, maar het vermogen te doen wat juist voor je is, ondanks de angst.

Vaak ben je door angst zo bezig geweest met wat je niet meer wilt ervaren, dat je uit het oog bent verloren wat wél belangrijk voor je is en wat je wél wilt. Je oefent stapsgewijs met terrein terug winnen, door weer dingen te doen die je niet doet, maar wel belangrijk voor je zijn. Ik geef je handvatten om anders op angst te kunnen reageren, zodat je het niet onnodig nog erger voor jezelf maakt. Je zult merken dat je daarmee beetje bij beetje vertrouwen in jezelf terug wint. Je wordt weer de beheerder van de emotie angst, in plaats van dat angst jouw beheert.


Maak een afspraak om met je angstklachten aan de slag te gaan »
Psycholoog Doesjka Tromp in Haarlem
Doesjka Tromp
  • Ervaren psycholoog
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Ook consulten in de avond

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Contact