bg

Therapie bij burn-out en overspannenheid

We spreken pas van een burn-out, als je een half jaar of langer tekenen van overspanning ervaart en niet meer verder kunt wegens minstens drie van de volgende klachten: vermoeidheid, slaapproblemen, concentratie- en geheugenproblemen, snel huilen of boos worden, snel overprikkeld raken bij drukte of geluiden, overmatig piekeren en/of chronisch onrustig voelen. Vaak komen ook somberheid, onzekerheid of angst erbij kijken en lichamelijke klachten als hartkloppingen, duizeligheid, hoofdpijn, pijn in de rug, nek of schouders, maag/darm klachten en verlaagde weerstand.

Als je dit leest en wel de signalen van overspanning herkent, maar daar nog geen half jaar last van hebt, of nog wel even verder denkt te kunnen met je dagelijkse leven, wacht dan niet tot je wel een burn-out hebt! Hoe eerder je ingrijpt bij overspanning, hoe sneller je er ook weer van herstelt. Een flinke burn-out heeft soms al een herstel tijd van een jaar of langer nodig.

Als je last hebt van een burn-out, ben je waarschijnlijk iemand die dacht dat het hem/haar nooit zou overkomen. Het overkomt namelijk mensen die een gigantisch doorzettingsvermogen hebben, die altijd de schouders eronder zetten, weinig last van stress lijken te hebben en vaak hoge idealen en principes hebben. Waarschijnlijk kamp je met een groot onbegrip voor je eigen geest en lichaam, die je nu zo in de steek lijken te laten. Je hebt te lang te veel ballen in de lucht gehouden, of bent te lang met dingen door gegaan waar je niet helemaal achter staat. Het is nu tijd om meer aandacht voor jezelf te hebben en dingen die niet goed voor je zijn, te laten varen.

Bij overspanning of een burn-out raakt je autonome zenuwstelsel uit balans. Ons autonome zenuwstelsel regelt allerlei lichaamsprocessen zonder inmenging van ons denken. Het bestaat uit 2 onderdelen: het sympathische en het parasympathische zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel verhoogt de hartslag, versnelt de adem, spant de spieren en vernauwt ons denken zodat we snel kunnen reageren. Het parasympathische zenuwstelsel verricht onderhoud, zet de spijsvertering aan het werk, vernieuwt cellen, verhoogt het immuunsysteem, brengt de geest tot rust en helpt creatief denken. Hoe actiever het ene systeem is, hoe minder de ander kan doen. Bij een gezonde balans wisselen ze elkaar af in activiteit, zodat we alert en actief kunnen reageren als dat nodig is, en regelmatig ook weer geest en lichaam herstellen. Maar bij een burn-out, kan het zijn dat je niet meer tot rust/herstel komt, of juist dat je niet meer in actieve stand komt of dat dat zich geheel onwillekeurig afwisselt. Net als bij een motor die voortdurend in de hoogste versnelling staat en waar onvoldoende onderhoud aan wordt verricht, gaan geest en lichaam mankementen vertonen.

Als we piekeren, ook al doen we fysiek helemaal niks, staat het sympathische, activerende zenuwstelsel nog volop aan, waardoor het benodigde verwerken en herstellen in geest en lichaam niet of onvoldoende aan bod komen. In de behandeling zullen dan ook adem- en ontspanningsoefeningen aan bod komen om het autonome zenuwstelsel te helpen zijn balans terug te vinden, maar ook om behendiger te worden in het luisteren naar de signalen van je lijf. We zullen de stressfactoren in je leven bespreken en hoe je daar doorgaans mee om gaat. Vaak zullen we oefenen met het herkennen en uiten van je wensen en grenzen. Misschien is er sprake van opgekropte emoties die er nodig uit moeten. Ik help je onderzoeken hoe het zo ver heeft kunnen komen, maar vooral te ontdekken wat je wel en niet moet doen om je herstel te bevorderen.


Maak een afspraak om met je spanningsklachten aan de slag te gaan »
Psycholoog Doesjka Tromp in Haarlem
Doesjka Tromp
  • Ervaren psycholoog
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Ook consulten in de avond

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Contact